Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un “Cumhuriyetin iç ve dış politikasının ana yönleri üzerine” mesajı

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un “Cumhuriyetin iç ve dış politikasının ana yönleri üzerine” mesajı
REKLAM ALANI
23.12.2022
A+
A-

Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Emomali Rahmon’un “Cumhuriyetin iç ve dış politikasının ana yönleri üzerine” mesajı

23.12.2022 ,  Duşanbe

Sevgili Millet Meclisi üyeleri ve Millet Meclisi milletvekilleri!
Sevgili yurttaşlar!

2022 yılı genel olarak Tacikistan’ımız için başarılı bir yıl oldu.

Ülke halkının özverili çalışmaları sayesinde, inşa ve imar süreci sorunsuz bir şekilde devam etmiş, planlanan plan ve programlar, ülke ekonomisinin istikrarlı kalkınmasını sağlamak, halkın yaşam düzeyini ve kalitesini artırmak amacıyla amaca yönelik olarak uygulanmıştır.

Herkesin bildiği gibi, son yıllarda dünyanın siyasi ve ekonomik durumu çok karmaşık hale geldi ve şimdi insanlık, neredeyse yüz yıllık tarihinin en hassas ve zor dönemini yaşıyor.

Özellikle son beş yılda jeopolitik çatışmalar, ticari çatışmalar, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve iklim değişikliğinin sonuçları dünya ülkelerinin ekonomileri üzerindeki olumsuz etkilerini yoğunlaştırmış dünya ekonomik krizleri yaşanmıştır.

Bilhassa 2022 yılında ekonomik ve ticari yaptırımlar genişledi, mevcut tedarik zincirleri sekteye uğradı, üretim azaldı ve başta gıda fiyatları olmak üzere fiyatlar eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yükseldi.

Dünya ekonomisinde süregelen gelişmelere ve dış faktörlerin ülke ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkisine rağmen, son beş yılda ekonomik reformların etkin bir şekilde uygulanması, strateji ve programların uygulanması ve krizle mücadele tedbirleri sonucunda büyüme Tacik ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 7,3’üne ulaşmış, gayri safi yurtiçi hasıla 71 milyar somoniden 115 milyar somoni’ye ve kişi başına 1,5 kat artış göstermiştir.

Özellikle 2022 yılında makroekonomik göstergelerin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine, ülke ekonomisi üzerindeki potansiyel risklerin etkisinin azaltılmasına, bankacılık sisteminin istikrarlı çalışmasına, sanayi ve tarım ürünleri üretiminin artırılmasına, yatırım ortamının iyileştirilmesine ve girişimciliğin desteklenmesine ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. ülke ekonomisinin yüzde 8 seviyesinde olması sağlandı.

Son beş yılda insanların refah seviyesi giderek yükseldi ve nüfusun parasal geliri 2018’de 41,1 milyar somoni iken 2022’de 87 milyar somoni’ye yani 2,1 kat arttı.

Ülkedeki ortalama maaş bir buçuk kat, son emekli maaşının büyüklüğü ise 1,3 kat arttı.

Sonuç olarak, yoksulluk oranı 2018’de yüzde 27,4’ten 2022’de yüzde 22,5’e düşürüldü.

Bu dönemde, 2022’de 190.000’i olmak üzere 900.000’den fazla yeni iş yeri yaratıldı ve bu da ülkedeki istihdam durumunun iyileşmesine katkıda bulundu.

2018’de 9,1 milyar somoni olan sosyal alanlara yönelik devlet bütçesi harcamalarının toplam tutarı, 2022’de 14,7 milyar somoni’ye yani %62’ye yükseldi.

Son beş yılda eğitim ve sağlık sektörlerinin geliştirilmesi için sadece 36 milyar somoni tahsis edilmiş olup, sosyal sektör finansmanının toplam devlet bütçesi harcamaları içindeki payı %44 olmuştur.

Söz konusu dönemde, tüm finansman kaynakları pahasına, 2022 yılında 87 bin öğrenciye yönelik 190 eğitim binası olmak üzere, 382 bin öğrenciye yönelik 842 eğitim kurumu binası inşa edilerek kullanıma açıldı.

Aynı zamanda, bağımsızlığın 31 yılında 3430 yeni eğitim kurumunun inşa edildiği ve yaklaşık bir buçuk milyon öğrencinin hizmete açıldığı, saygıdeğer temsilcilerin ve değerli hemşerilerimizin bilgisine sunulmaktadır.

Ancak son 70 yılda sadece 3229 eğitim kurumu inşa edildi.

Ancak şu ana kadar bu yönde yapılan çalışmalar hala yeterli değil.

Bugün, ülkenin genel orta öğretim kurumlarında 2.300.000 öğrenci kayıtlıdır.

1991 yılında bu gösterge sadece 1 milyon 325 bin kişiydi.

Ayrıca 1991 yılına kadar yani son 70 yılda 52 bin 800 çalışanı olan 2862 sağlık kurum ve tesisi varsa, o zaman bağımsızlık döneminde özellikle son 25 yılda 2827 sağlık kurum ve tesisi yapılıp hizmete açıldı. kullanılmaya başlandı.

Şu anda ülkedeki sağlık kuruluşlarının sayısı 1991 yılına göre neredeyse ikiye katlanarak 5116’ya, çalışan sayısı ise 79 bine ulaştı.

Ayrıca, son beş yılda, emekli maaşları, ödenekler ve tazminatların ödenmesi, sosyal yardım kurumlarının bakımı ve diğer yükümlülükler yoluyla nüfusun savunmasız kesimlerini desteklemek için tüm devlet bütçesi fon kaynaklarından 19 milyardan fazla somoni harcandı. sadece 2022 yılı dahil olmak üzere 4,3 milyar somoni tahsis edilmiştir.

Aynı zamanda, 2022 yılı sonuna kadar yetim ve kimsesiz çocuklar, engelliler, yoksul aileler ve sosyal yardım alanlar da dahil olmak üzere ülkenin ihtiyaç sahibi 475 bin vatandaşına bir defaya mahsus 600 bin lira tutarında maddi yardım yapılacak. somoni ve bu amaçla 285 milyon somoni tahsis edilecektir.

Defalarca belirttiğim gibi ülke devletinin ve Hükümetinin en büyük hedefi siz değerli insanlarımızın yaşam seviyesini ve yaşam kalitesini sürekli yükseltmektir.

Bu bağlamda, ülke Hükümetinin ülkenin daha istikrarlı sosyo-ekonomik ilerlemesini sürdürmesi ve 2023 yılında ekonomik kalkınma oranını en az yüzde 8 düzeyinde sağlaması gerekmektedir.

Bu kapsamda 2023 yılında nüfusun toplam parasal geliri yüzde 15 artarak 100 milyar somoni olacak.

Bu amaçla, ülke ekonomisinin istikrarlı gelişimine, potansiyel risklerin ekonomi üzerindeki etkisinin önlenmesine, mevcut kapasitelerin etkin kullanımına, üretim işletmelerinin örgütlenmesine, yeni istihdam yaratılmasına esas dikkat gösterilmesi gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim. , yerli ürünlerin rekabet gücünün artması, ihracatın güçlenmesi, “yeşil ekonomi”nin oluşması, ekonomik sektörlerin dijitalleşme sürecinin hızlanması, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve sosyal hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi.

Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı, kalkınma hedeflerini ve önceliklerini uygulamak için, diğer bakanlıklar ve bölümler ve eyalet hükümetinin yerel yürütme organları ile birlikte, stratejik planlama sürecini kamu yönetiminin her düzeyinde tam olarak uygulamalı ve program belgelerinde sağlanan göstergelerin uygulanması için gerekli önlemler.

İstikrarlı ekonomik kalkınmayı sürdürmek, devlet maliyesinde istikrarı sağlamak, geliri artırmak ve bütçenin etkinliğini artırmak için gerekli yasal zemin oluşturulmuş ve ulusal mali ve vergi sistemini iyileştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Uygulanan tedbirler sonucunda devlet bütçesinin hacmi her yıl artmış ve 2022 yılında gelir payı 2018 yılına göre %38 artarak 33 milyar somoni olmuştur.

Stratejik planlama ve uluslararası mali muhasebe sistemi ilkelerine göre, Maliye Bakanlığı mali disiplin, kaynakların etkin dağılımı, şeffaflık ve hesap verebilirlik ve devlet bütçesinin yüksek kalitede geliştirilmesi konularında pratik önlemler almaya devam etmelidir. yanı sıra endüstrinin dijitalleşmesi.

Vergi komitesi, kamu hizmetlerinin elektronik ortamda iyileştirilmesi, vergi idaresinin iyileştirilmesi ve bu kapsamda vergi ödeme sürecinde insan faktörünün etkisinin yanı sıra gerçek bir verginin zorunlu kullanımının ortadan kaldırılması için ilgili makamlarla birlikte çalışmakla görevlidir. -zaman kontrolü ve hazine sistemi ve sistemi.halkla parasal anlaşmalar yaparken ek önlemler uygulamak için sanal fonlar.

Para ve kredi politikası açısından, ulusal para biriminde istikrarın sağlanması, bankacılık sisteminin ödeme kapasitesinin artırılması, enflasyonun beklenen düzeyde tutulması ve ödeme sisteminin etkin işleyişinin sağlanması önemli görevler arasında yer almaktadır.

2022 yılında ulusal para biriminin kuru sabit tutuldu ve enflasyon oranı yüzde 4,2 oldu.

Ancak, potansiyel riskler burada acil önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

2022 yılı sonunda nüfusun ve tüzel kişilerin ülke bankalarındaki toplam mevduat bakiyesi 13 milyar somoni olarak gerçekleşti.

Bu gösterge 2021 yılına göre neredeyse yüzde 28 daha yüksek olmasına rağmen hala bankacılık sisteminin gelişmesi için gereklilikleri karşılamıyor.

Ülke bankacılık sisteminin 2022 yılında nüfusa ve girişimcilere sağladığı kredi miktarı, 2018 yılına göre %85 daha fazla olan 14,1 milyar somoni oldu.

Ayrıca, son beş yılda, 2018’de 564.000 olan borçlu sayısı, 2022’de 2.336.000’e çıkarak 4,1 kat artarak, nüfusun ve girişimcilerin ekonomik hareketliliğini göstermektedir.

Bu dönemde kullandırılan kredilerin toplam tutarı 55 milyar somoni oldu ve bunun yüzde 36’sı sanayi kuruluşlarına karşılık geldi.

Ancak bu göstergeler, hızlı sanayileşme de dahil olmak üzere stratejik hedeflerimize ulaşmak için hala yetersiz.

Başta borç verme olmak üzere ekonominin finansman ihtiyaçlarının zamanında karşılanması konusunun ülke mali sisteminin ve bankaların her zaman faaliyet merkezinde olması gerektiğinin altını çiziyorum.

Çünkü bankalar ve kredi kuruluşları tarafından nüfusa ve ekonomik kuruluşlara ne kadar uygun fiyatlı krediler sunulursa, ekonomik ve sosyal alanların gelişme hızı ve nüfusun yaşam standardı o kadar hızlı artacaktır.

Bu nedenle, Ulusal Banka, Maliye Bakanlığı, “Tasarruf Bankası” ve “Sanoatsodirotbank” ile birlikte mudileri teşvik etmek ve ekonominin çeşitli sektörlerine, özellikle sanayi işletmelerine verilen kredilerin faiz oranlarını düşürmek ve ayrıca faiz oranlarını artırmakla yükümlüdür. uygun faiz oranları. konut kredisi sunmak için önlemler alın.

Finans sektörünün gelişimini teşvik etmek için, 1 Temmuz’dan itibaren izin ve lisans verilmesi, para cezaları, zorunlu devlet sigortası, kamu hizmetleri ve diğer devlet hizmetlerine ilişkin tüm devlet vergi ve harçlarının tamamen nakit olarak ödenmesi gerekmektedir. 2023. sol ol

Bu bağlamda, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası, tüm devlet kurum, kuruluş ve kurumlarının tek bir hesap veritabanının oluşturulması, gayri nakdi ödeme altyapısının genişletilmesi ve tek bir ödeme penceresi oluşturulması için acil ve kararlı önlemler almalıdır. tüm kamu hizmetleri.

Ülkede finansal kapsayıcılığın yaygınlaştırılması, dijital finansal hizmetler ağının geliştirilmesi, finansal hizmetlerin çeşitliliğinin sağlanması, finansal hizmet kullanıcılarının haklarını korumak ve finansal okuryazarlıklarını artırmaktır.

Sayın temsilciler!

Devletin bağımsızlık döneminde girişimciliği ve yatırımı destekleme politikası çerçevesinde gerekli tedbirler hayata geçirilmiş ve bu doğrultuda girişimcilere birçok fayda ve kolaylık getirilmiştir.

Bugüne kadar kendilerine 120’den fazla vergi ve gümrük avantajı sunuldu, ticari faaliyet için devlet tescil yapılarının sayısı 4’ten 1’e düşürüldü ve bu alandaki hizmetler ücretsiz olarak sağlandı.

2022’de kullanılan vergi ve gümrük avantajlarının miktarı 12 milyar somoniyi aşacak.

Özellikle 5 tür verginin indirimi ve iptali nedeniyle 1,5 milyardan fazla somoni destek olarak ticari kuruluşların kullanımına kalacak.

Sonuç olarak, 2022 yılında ticari işletme sayısı 2018 yılına göre 76 binin üzerinde artarak 339 bine ulaştı.

Ülke girişimcilerinin de ülkenin hızlı sanayileşme sürecine, üretim işletmelerinin, sosyal tesislerin inşasına ve yeni istihdam yaratılmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirtmekte fayda var ve inanıyorum ki bu tür yapıcı vatansever girişimcilerin eylemleri daha da genişleyecektir.

Sadece son beş yılda 18.000’e yakın sanayi ve sosyal tesis inşa edilerek, ülke girişimcileri tarafından toplam 12 milyar somoni’den fazla bedelle kullanıma açıldı.

Ülke hükümeti, yatırım ve iş ortamını, özellikle doğrudan yatırımı daha da iyileştirmek, garanti ve imtiyazlar ile devlet destek önlemlerinin uygulanmasını sağlamak, girişimcileri teşvik etmek ve takdir etmek ve ayrıca girişimciliği geliştirmek için ek önlemler almakla yükümlüdür. yatırım ve iş altyapısı.

Bu bağlamda, sektör reformunun sürdürülmesi ve yetkilendirme ve lisanslama ilişkilerinin düzenlenmesi için sektör mevzuatının iyileştirilmesini, söz konusu ilişkilerin düzenleyici bir yasal belge çerçevesinde düzenlenmesini ve sayılarının artırılmasını öneriyorum. %60’a düşürülür.

Ayrıca, bakanlık ve daire başkanları ile devlet erkinin yerel yürütme organları, girişimcilerin ve yatırımcıların yapıcı girişimlerini tam olarak desteklemek ve faaliyetleriyle ilgili sorunları çözmek ve mevcut sorun ve engelleri ortadan kaldırmak için acil önlemler almakla yükümlüdür.

Son yirmi yılda, 60 milyar somoni doğrudan yatırım dahil olmak üzere 152 milyar somoniden fazla yabancı yatırımın ülkeye çekildiğini belirtmek gerekir.

Söz konusu doğrudan sermaye miktarının 36 milyar somonisinden fazlası sadece sektörün gelişimi için çekildi.

Son beş yılda, ulusal ekonominin çeşitli sektörlerine 15 milyardan fazla doğrudan yabancı yatırım çekildi, ancak bu gösterge hala ekonomik kalkınmanın gereksinimlerini karşılamıyor.

2025 yılına kadar ülkede 200’den fazla devlet yatırım projesinin hayata geçirilmesi bekleniyor ve sadece reel sektöre ve altyapıya 82 milyar somoniden fazla yatırım yapılacak.

Dünya ekonomisindeki hızlı ve öngörülemeyen değişiklikler, kaynaklara erişim için yoğun rekabet ve iklim değişikliğinin sonuçları koşullarında, ülkede tüm modern yatırım etkinleştirme araçlarının yaygın olarak kullanılması gerektiğini vurguluyorum.

Bu bakış açısından, “yeşil enerji” de dahil olmak üzere “yeşil ekonominin” geliştirilmesi için hedeflenen program ve projelerin uygulanması için “yeşil projelerin” uygulanmasına yönelik özel fonların finansman mekanizması yaygın olarak tanıtılmalıdır.

Bu bağlamda, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlıkları, Maliye, Dışişleri, Devlet Yatırım ve Devlet Mülkiyet Yönetimi Komitesi ve diğer ilgili yapıların, sanayi ve altyapıdaki projelerin uygulanması için “yeşil finansman” çekmeleri gerekmektedir. ülke, özellikle ekolojik ve gıda önemi konusunda harekete geçen projeler.

Sanayinin gelişmesi yönünde alınan tedbirler ve sanayi ürünlerinin üretim hacmindeki artış, son beş yılda yerli sanayi ürünleri listesinin yüzde 40’ın üzerine çıkmasını sağladı.

Bu dönemde 1.382 fabrika ve sanayi işletmesi inşa edilerek 15.000 yeni istihdam yaratılarak hizmete açıldı.

Genel olarak, 1991’de ülkede 33 bin istihdama sahip sadece 358 sanayi işletmesi varsa, o zaman bağımsızlık döneminde 2500 üretim işletmesi kuruldu ve 2022’de 85 bin istihdama sahip 2800 sanayi işletmesi var.

Sadece 2022 yılında 500’den fazla fabrika ve 6.000 yeni istihdam sağlayan üretim işletmesi faaliyete geçerek 2022 yılında sanayi ürünleri üretiminin 43 milyar somoni’ye yükselmesine katkıda bulundu.

Ancak bu göstergeler, yerli hammaddeler, üretim kapasiteleri, işgücü kaynakları, “yeşil enerji” ve ülke içinde ve dışında endüstriyel ürünlere artan talep dahil olmak üzere ülkenin kaynak ve fırsatlarını dikkate alarak, stratejik hedeflerimiz olan hızlı sanayileşme halen yetersizdir.

Ayrıca, ülkenin ihracat göstergelerinin hala düşük seviyede olduğunu hatırlatırım.

Bu nedenle, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı’nın, Devlet Yatırım ve Devlet Mülkiyet Yönetimi Komitesi, ilgili bakanlık ve kurumlar, il, il ve ilçe başkanları, girişimciler ve yatırımcılar ile modern teknolojiye sahip sanayi işletmeleri kurmak için birlikte çalışması gerekmektedir. teknolojiler, yeni istihdam yaratmak ve katma değeri yüksek nihai ürünlerin üretimini yaygınlaştırmak.

Bu süreçte, sanayi kompleksleri, teknoloji parkları oluşturulmasına, kamu-özel ortaklık projelerinin geliştirilmesine ve uygulanmasına, yenilikçi teknolojilerin tanıtılmasına, enerji verimli ekipmanların kullanılmasına ve hatta daha fazla doğrudan sermayenin çekilmesine öncelik verilmelidir.

Özellikle önümüzdeki üç yıl içinde nüfusa istihdam sağlamak amacıyla ülkenin uzak il ve ilçelerinde 30 adet teknopark ve sanayi bölgesi kurulması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Ayrıca, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı’na bakanlıklar ve ajanslar, devlet gücünün yerel yürütme organları ile birlikte ve adım adım Duşanbe şehri de dahil olmak üzere işleme endüstrisi işletmeleri kurmak için girişimciler ve yatırımcılarla işbirliği içinde çalışması talimatı verildi. 2023 yılı başında 4 işletmede kıymetli metallerin nihai ürüne dönüştürülmeden önce işlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması.

Ülke Hükümetine, antimon, lityum, tungsten, nikel ve diğer metaller dahil olmak üzere belirli yataklardan demir dışı metallerin çıkarılması ve işlenmesi konusuna özel dikkat göstermesi, bunların çıkarılması ve işlenmesi için bir program geliştirmesi ve uygulaması talimatı verildi. ülke içindeki nihai ürünlere. .

Aynı zamanda, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı, ilgili bakanlıklar ve kurumlar ve eyalet hükümetinin yerel yürütme organları ile işbirliği içinde, hafif sanayinin gelişmesi yönünde ülkenin fırsatlarından tam olarak yararlanmak için gelişmelidir. pamuk ve tekstil endüstrisinin üretiminin ve işlenmesinin geliştirilmesi için ulusal bir strateji ve onay için ülke Hükümetine sunmak.

Bu doğrultuda Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı, sermaye çekmek ve kamu-özel sektör ortaklığı projelerini hayata geçirmek suretiyle, Tarım Bakanlığı, ilgili bakanlık ve kurumlar ile bölge ve il ve ilçelerin devlet kurumlarının yürütme organları ile birlikte çalışmakla yükümlüdür. önümüzdeki üç yıl içinde bunları inşa etmek ve işletmek için Duşanbe ve Kulob şehirleri de dahil olmak üzere 5 il ve ilçede pamuk elyafı nihai işleme kompleksleri kurmak için zamanında önlemler almak.

Sanayi ve Yeni Teknolojiler, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlıkları, Devlet Yatırım ve Devlet Mülkiyet Yönetimi Komitesi ve devlet gücünün yerel yürütme organlarına, iflas etmiş devlete ait ve özel sanayi işletmelerinin verimli çalışmasını sağlama talimatı verildi. veya yarı zamanlı çalışıyor.

2023 yılında söz konusu bakanlıklar ve kurumlar, girişimciler ve yatırımcılarla işbirliği içinde Duşanbe, Bohtar ve Konibodom şehirlerindeki petrol fabrikalarını önceki yıllardaki üretim kapasiteleri ile modern teknolojilerle donatarak restore edecekler.

Şu anda, ülkenin tüketici pazarının ihtiyaçlarının yalnızca yüzde 22’si yerli olarak üretilen petrolle karşılanıyor.

Söz konusu işletmelerin faaliyete geçmesi durumunda ülke nüfusunun ihtiyacının yüzde 70’inden fazlası kendi ürettiği petrolle karşılanacak.

İlaç endüstrisi son yıllarda kademeli olarak gelişmesine rağmen, ülke şu anda 540 çeşit ilaç üretiyor ve endüstri ürünlerinin hacmi 2022’de 2021’e göre üç kat arttı, ancak bu alanda hala keşfedilmemiş birçok fırsat var.

Son iki yılda ülkeye yaklaşık 84 milyon dolarlık ilaç ithal edildi.

İlaç endüstrisinin daha da gelişmesi için, sanayi ve yeni teknolojiler, halkın sağlık ve sosyal korunması bakanlıklarının ilaç üretimi, tıbbi bitkilerin yaygın olarak işlenmesi ve ilaç üretimi için modern işletmeler kurması ve işletmesi gerekmektedir. temiz ev ortamı sağlamak ve tıbbi ürünlerin üretim hacmini daha da artırmak.

Konuta erişimin sosyal hayatın en önemli alanlarından biri olduğunu ve ülke Hükümetinin bu yönde birçok çalışma yaptığını hatırlatırım.

2000’den 2022’ye kadar, yıllık konut işletmeye alma hacmi 245.000 metrekareden 1,5 milyon metrekarenin üzerine çıktı.

Ülke halkının yaşam koşullarını iyileştirmek için sadece son 10 yılda 7,2 bin hektar mücavir arazi 14 milyon metrekareden fazla konut yapılması için ülke nüfusuna tahsis edildi.

Bağımsızlık yıllarında 1.450.000 aileye ev inşa etmeleri için evlerinin yakınında arazi tahsis edildi.

Bu amaçla 139 bin hektar arazi tahsis edildi ve 9 milyondan fazla vatandaşımız yaşam koşullarını iyileştirme fırsatı buldu.

Bağımsızlıktan önceki 70 yılda halka sadece 77 bin hektar toprak verildiğini hatırlatmak isterim.

Artık ıslah ve inşaat işleri, yüksek katlı konutlar ve sosyal tesisler dahil olmak üzere çeşitli amaçlara yönelik bina inşaatlarının giderek yaygınlaştığı günümüzde, dekoratif taşlar da dahil olmak üzere inşaat malzemelerine olan talep artmakta ve bir kısmı hala ithal edilmektedir. yurtdışından gelen.

2021-2022’de ülkeye yaklaşık 10 milyon dolar değerinde dekoratif taş ithal edildi ve sadece nakliye maliyeti 2 milyon doları aştı.

Tacikistan, hem ülke içinde hem de dışında yüksek talep gören mermer de dahil olmak üzere bol miktarda yapı taşı kaynağına sahiptir.

Bahsedilen fırsatlar dikkate alındığında, dekoratif taşlar da dahil olmak üzere bunların çıkarılması ve işlenmesinin tam olarak uygulanması, endüstriyel üretim hacmini artırmanın, yeni işler yaratmanın, ürün ihracatını artırmanın ve genel olarak ülke ekonomisinin gelişimi.

Bu kapsamda Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı ve İhracat Ajansı, yakın gelecekte dekoratif taşların çıkarılarak nihai yapı ürünlerine dönüştürülmesi ve yurt dışına ihraç edilmesi için Jeoloji Müdürlüğü ve sanayi işletmeleri ile birlikte çalışmak üzere görevlendirilmiştir.

Ayrıca Yavon ilçesinde, alçı taşı da dahil olmak üzere yerel hammaddeler kullanılarak sanayi ürünleri üretimi ve ihracatının artırılması için inşaat malzemeleri üretimine yönelik büyük bir fabrikanın inşa edilerek 2023 yılında faaliyete geçmesi gerekiyor.

Nüfus artışının yanı sıra sanayi işletmeleri ve konut inşaatlarına olan talebin artması dikkate alınarak, Mimarlık ve İnşaat Komisyonu lider ve uzmanlarının, bölgelerin, iller, ilçeler ve ilgili yetkililer, yapı ve binaların inşası sırasında şehircilik ve imar kurallarına ve normlarına uymak zorundadır.öncelik gösterir.

Bu doğrultuda milli ve modern mimari elemanların, modern teknolojilerin ve kaliteli inşaat malzemelerinin yaygın olarak kullanılmasının sağlanması gerekmektedir.

Tacikistan, çevre dostu elektrik üretimi konusunda büyük kaynaklara sahip ülkelerden biridir.

Defalarca vurguladığım gibi artık elektriğin %98’i hidroelektrik santrallerde üretiliyor ve bu göstergeye yani “yeşil enerji” üretim yüzdesine göre ülkemiz dünyada altıncı sırada yer alıyor.

Az miktarda sera gazı emisyonu nedeniyle Tacikistan da en yüksek yerlerden biri.

Ülkede üretilen “temiz” elektriğin elektrikli araçlarda kullanılması durumunda, ülkenin petrol ürünlerine olan talebini azaltmak, böylece çevrenin korunmasına katkıda bulunmak ve ülkenin ekolojik durumunu iyileştirmek mümkündür.

Bu bağlamda, sanayi ve yeni teknolojiler ve ulaştırma bakanlıklarına, ülke içinde elektrikli araç üretimini tesis etmek için özel önlemler alma talimatı verildi.

Ayrıca, ülkenin “yeşil enerjisi” kullanılarak üretilen endüstriyel ürünlerin çevresel avantajlarını tanıtmak ve tanıtmak için yerli işletmelerin uluslararası uzmanlaşmış kuruluşlardan “yeşil üretim” sertifikası alması için önlemler alması gerekmektedir.

Enerji bağımsızlığının sağlanması ve elektriğin verimli kullanılması amacıyla bağımsızlık yıllarında tamamlanan çalışmaların devamında 17 milyar somoni değerinde 20 projenin daha hayata geçirilmesine devam edilmektedir.

Bu yıl özellikle, 270 megavat kapasiteli “Sarband” hidroelektrik santrallerinin 1 milyar 360 milyon somoni tutarında yenilenmesi, “Norak” su santrallerinin 7 milyar somoni tutarında yenilenmesi ve ” Qairokqum” projesinin yanı sıra Badakhshan Dağı Özerk Vilayeti’nin Roshtkala ilçesinde 612 milyon somoni tutarındaki “Sebzor” hidroelektrik santrali ve rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin inşası Murgob ilçesinde 170 milyon somoni miktarında sorunsuz ilerliyor.

50 yıllık işletimin ardından, “Norak” santralinin ilk ünitesinin, 375 megavat kapasiteli 800 milyon somoni’den fazla maliyetle yenilendikten sonra Ekim 2022’de işletmeye açıldığı söylenmelidir.

Yenileme çalışmalarının tamamen tamamlanması ve modern ekipman ve teknolojilerle donatılmasıyla birlikte “Norak” santraline yeni bir hayat verilecek ve çalışma kapasitesi 775 megavat artacaktır.

Ayrıca “Rogun” hidroelektrik santralinde inşaat çalışmaları sorunsuz ilerliyor.

Bu amaçla 2022 yılında 3,2 milyar somoni tahsis edilmiştir.

Aynı zamanda son yıllarda yaşanan teknik elektrik kayıplarının sektördeki şirket ve işletmelerin mali durumlarını olumsuz etkilediğini de söylemek gerekir.

Bağımsızlık yıllarında, ülkenin elektrik şebekelerinin onarımı ve yenilenmesi için 10,7 milyardan fazla somoni harcandı.

Ancak, elektrik kaybı hala endişe verici ve bu yılın on ayında %20,4’e ulaştı.

Bu kapsamda Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı ile Anonim Şirket “Elektrik Dağıtım A.Ş.” elektrik kayıplarını 2,4 milyar somoni tutarında azaltmak ve 800.000’den fazla elektrik sayacı takmak için yüksek kaliteli ve zamanında projeler uygulamakla yükümlüdür. il ve ilçelerde kaliteli ve zamanında yurda sunmaktır.

Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı da sanayi firmaları ile birlikte tek ve merkezi bir faturalandırma sisteminin kurulması, akıllı sayaçların kurulması ve böylece 2025 yılı sonuna kadar kayıpların %9’a düşürülmesi ve elektrik faturalarının tamamının tahsil edilmesi için çalışmakla görevlendirilmiştir. sektörün mevcut kaynaklarının etkin kullanılmasının yanı sıra acil önlemler almaktır.

Aynı zamanda ülkenin asil insanlarının elektrik kullanma kültürünü yani ekonomiyi gözeterek, enerji tasarruflu ekipmanlar kullanarak ve kayıpları azaltarak kullanım verimliliğini sağlamaları gerektiğini vurguluyorum.

Aynı zamanda ülkedeki “yeşil enerji” fırsatlarını ve kaynaklarını dikkate alarak Enerji ve Su Kaynakları, Sanayi ve Yeni Teknolojiler, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlıkları, Devlet Yatırım ve Devlet Mülkiyet Yönetimi Komitesi ve Ulusal Bilimler Akademisi, fırsatlar konusunda ve hidrojen enerjisinin, yani hidrojen enerjisinin geliştirilmesine yönelik beklentileri kapsamlı bir şekilde incelemek ve ülke Hükümetine özel bir teklifte bulunmak için kurumlar arası bir çalışma grubu kurdu.

Değerli milletvekilleri!

Karayolları ve otoyolların durumunun iyileştirilmesi ve Tacikistan’ın transit ülke haline getirilmesi amacıyla ulaşım alanında son 5 yılda 5 milyar 130 milyon somoni değerinde 13 devlet yatırım projesi hayata geçirildi ve bunun sonucunda 250 kilometre otoyol yapıldı. 42 köprü, 4 koridor ve çok sayıda üst geçit yapıldı.

Şu anda sahada toplam tutarı 11 milyar somoni olan 17 devlet yatırım projesi uygulanıyor.

Önümüzdeki üç yılda 7,4 milyar somoni değerinde 6 proje tamamlanacak, 317 kilometre uluslararası otoyol, 32 köprü, 11,2 kilometre uzunluğunda 5 tünel ve 7 koridor hizmete girecek.

Sahada yürütülen çalışmalar, Dünya Ekonomik Forumu’nun değerlendirmesine göre, araştırmaya dahil edilen 138 ülke arasında dünya yol kalitesi sıralamasında son dört yılda Tacikistan’ın konumunu korumasını sağladı.

2022 yılında yol yapım çalışmalarının devamı ve yeniden yapılanma ve ülkenin transit imkanlarının güçlendirilmesi, Dangara – Bokhtar karayolunun (29 kilometre) bir kısmının ve Duşanbe – Kulma otoyolunun kesiminde bir kısmının yeniden inşası dahil olmak üzere 3 yatırım projesinin hayata geçirilmesidir. Kalaikhumb – Vanj – Rushon ilçesi sınırı (93 km) başladı.

Aynı zamanda Rogun – Obigarm – Nurabad otoyolunun (76 kilometre) yapım projesinin uygulaması da sorunsuz bir şekilde devam ediyor.

2022 yılında, Khujand – Konibodom ve Rushon – Khorug – Varshez köyü otoyollarının yeniden inşası ve inşası ile ilgili proje çalışmaları başladı.

Ayrıca 2023 yılında Guliston – Kulob (32,5 km), Dangara – Guliston (49,2 km), Guliston – Farkhor (40 km), Bokhtar – Levakant – Dangara ( 40 kilometre) otoyollarının yapımı dahil olmak üzere 5 projenin daha hayata geçirilmesi. ), Sughd bölgesinde (52 kilometre) 4 yol kesimi ve Badakhshan Dağlık Özerk Bölgesi’nde Barsem bölgesinde (4,6 kilometre) Ghund, Shorfdaryo nehirleri ve koridorları üzerinde köprülerin inşaatına başlanacak.

Burada bölge ve il ve ilçe liderlerinin köy, yerleşim ve merkezler arası ve köy içi, yerleşim yeri ve merkezler arası yolların yapımı ve yeniden inşası yönündeki çalışmaları harekete geçirmek için girişimcilerin ve cömert insanların fırsatlarını ve yaratıcı girişimlerini kullanmaları gerekmektedir. il ve ilçelerden.

Ayrıca yapıcı ve yaratıcı çalışmaları yaygınlaştırmak, yurdun her köşesini güzelleştirmek ve güzelleştirmek ve her şeyden önce ülkenin kırsal alanlarının kapsamlı kalkınmasını sağlamak amacıyla, devletin bağımsızlığının 35. yılı şerefine, il, ilçe yarışmaları düzenlenmektedir. , kasaba ve köyler, köyler, yerleşim yerleri ve en iyi ev düzenlenmiştir.

Ayrıca, ülke Hükümetine, “Açık Alan” sistemini tanıtmak için ülkenin geçiş olanaklarını genişletmek, sivil havacılık alanındaki hizmetlerin düzeyini ve kalitesini artırmak ve rekabet edebilirliklerini sağlamak için önlemler alması talimatı verildi.

Dijital ekonominin gelişmesi, yapay zeka, bilgi güvenliğinin sağlanması, yatırım çekme, teknolojik ve yenilikçi parkların oluşturulması için iletişim sektörünün gelişmesi, özellikle yüksek hızlı internet ve uygun fiyat sağlanması gereklidir.

Şu anda, ülkedeki İnternet abone sayısı 4,5 milyona ulaştı ve bu da 100 kişi başına 45 aboneye karşılık geliyor.

Ancak internetin hızı ve maliyetinin hala tatmin edici olmadığının altını çiziyorum.

Bu doğrultuda İletişim Servisi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi, mobil ve internet hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesi ve yüksek hızlı internetin yurdun tüm bölgelerinde kullanılabilir hale getirilmesi için alanında faaliyet gösteren firmalarla birlikte gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. , uzak şehirler ve ilçeler dahil.

Ayrıca, bahsi geçen meselelerin çözümüne yönelik modern bir hukuki zemin oluşturmak ve bu alandaki küresel ölçekteki ilerleme ve gelişmeleri dikkate almak üzere, ilgili yapı ve makamlar Tacikistan Cumhuriyeti Kanununu geliştirmek ve sunmakla yükümlüdür”. Elektrik İletişimi Üzerine” yeni versiyonunda. .

Değerli temsilciler!

Günümüz dünyasının hassas durumu, özellikle dünya ülkelerinin dörtte birindeki ciddi gıda kıtlığı, bizi stratejik hedefimiz olan gıda güvenliğinin korunmasını sağlamak için ek önlemler almaya zorluyor.

Son yıllarda dış etkenlerin olumsuz etkisine rağmen dünya ülkeleri tarafından yaşanan kuraklık ve gıda ihracatının kısıtlanması, gıda güvenliği ve tarım ürünleri ile iç pazarın bolluğu günden güne artan çabalarla sağlanmıştır. ülkenin çiftçilerinden.

Özellikle 2022 yılında hububat üretimi 1 milyon 600 bin tona, patates üretimi 1 milyon tona, meyve ve sebze üretimi ise 3 milyon 200 bin tona çıkarıldı.

Sonuç olarak, son beş yılda tarımsal üretimin yıllık büyüme hızı ortalama yüzde 7 düzeyinde tutulmuş ve 1,4 kat artmıştır.

Kanatlı eti üretimi bu dönemde 8 kat artarken, ithalat hacmi 11 kat azaldı.

Son beş yılda 50 bin hektar arazinin ıslah durumu iyileştirildi, 13 bin hektar yeni arazi ve 23 bin hektar tarım dışı kalan arazi dolaşıma açıldı.

Verilen görevler kapsamında ülke çiftçilerinin özellikle mükerrer ekim ve ek mahsul elde etme konusunda toprak kültürü ile ilgili tecrübeleri iyileştirilmiş, mükerrer arazi ekim alanı 90.000 hektardan 213.000 hektara yükselmiştir. son beş yıl

Ancak suyun ve toprağın verimli kullanılması, zamindari kültürünün artırılması ve mahsulün veriminin artırılmasına yönelik imkanlar tam olarak kullanılmamış olup, böyle bir durum lider ve yetkililerin ek önlemler almasını gerektirmektedir.

Verilere göre, ülke ekilebilir arazilerinin yüzde 85’i sulanıyor ve bitkisel ürün üretiminin yüzde 90’ından fazlası bu hesaptan sağlanıyor.

Aynı zamanda sulanan arazilerin yüzde 40’tan fazlasının kullanılması su terfi istasyonlarının işletilmesine bağlıdır.

Bu bağlamda, Tarım Bakanlığı, Devlet Arazi Yönetimi ve Jeodezi Komitesi, Arazi Sağlığı ve Sulama Kurumu, Tarım Bilimleri Akademisi, bölgeler ve şehirler ve ilçelerin liderleri ve uzmanları, büyümeyi dikkate almalıdır. tarımsal ürünlerin üretim hacmini artırmak ve arazi ıslah durumunu iyileştirmek için nüfusu artırmak, arazilere ve sulama tesislerinin yeniden inşasına öncelik vermek.

Bu amaçla, orta vadede yeni sulu arazilerin geliştirilmesi ve tarımsal dolaşım dışında bırakılan arazilerin rehabilitasyonu için bir devlet programı taslağı geliştirilerek ülke Hükümetine sunulması gerekmektedir.

Jeoloji Müdürlüğü ve Tarım Bilimleri Akademisi, mevcut mineral kaynaklarını kapsamlı bir şekilde analiz edecek ve ülke Hükümetine mineral gübre üretimi için kullanım olanakları hakkında özel önerilerde bulunacaktır.

Ayrıca, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı ile bölge, il ve ilçelerin devlet erklerinin yürütme organları ve müteşebbisler mineral gübre üretim işletmeleri kurmak için gerekli tedbirleri almalıdır.

Sayın temsilciler!

Son yıllarda ülke hükümetinin turizm alanına gösterdiği özel ilgi, turist sayısındaki artışla birlikte yurt içi seyahat şirketlerinin de artmasını sağlamıştır.

Son beş yılda 2022 yılında 1 milyon turist olmak üzere 3,9 milyondan fazla kişi ülkemize giriş yapmıştır.

Bu dönemde 600’den fazla turistik altyapı tesisi inşa edilerek hizmete açıldı ve sadece 2022 yılında 100 turizm altyapı tesisi yapıldı.

Tacikistan’ın 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren daha fazla turist ve yabancı yatırımcı çekmek için 52 yabancı ülke vatandaşlarına tek taraflı vizesiz giriş girişimi başlattığını ve bu sürecin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Ayrıca bu amaçla 126 yabancı ülke vatandaşları için Tacikistan Cumhuriyeti vizelerinin basitleştirilmiş bir şekilde sunulmasına başlanmıştır.

Turizm endüstrisinin daha da gelişmesini sağlamak için Turizm Geliştirme Komitesi’nin turizm hizmetleri listesini artırması, bu alandaki hizmetlerin düzeyini ve kalitesini artırması, terapötik, ekolojik ve dağcılık turizminin kapsamını genişletmesi gerekmektedir. .

Bu süreçte sektörün yatırım projelerini verimli ve kaliteli bir şekilde hayata geçirmek, dünya standartlarında turizm altyapısı oluşturmaya devam etmek, ülkenin uluslararası konumunu yükseltmek, kapsamlı bir ulusal turizm fırsatları markası oluşturmak gerekmektedir. ve bunu dünya sahnesinde sunmak için olduğu kadar, sektörün personel kapasitesine de ciddi önem verilmelidir.

Nüfusa verimli istihdam sağlamak devletin stratejik hedeflerinden biridir ve uygulanması için sektörel ve bölgesel programların benimsenmesi gerekmektedir.

Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanlığı’nın orta vadeli istihdam geliştirme programları hazırlaması ve uygulaması gerekmektedir.

Gençler de dahil olmak üzere vatandaşları girişimci yapmak için, ülke hükümetinin ulusal ekonomi alanlarına ilk ve orta düzeyde profesyonel personel yetiştirmeye yönelik orta vadeli bir program projesi geliştirmesi ve uygulaması gereklidir. , yerli ve yabancı işgücü piyasasının durumunun analizine dayanmaktadır.

Çalışma, Göç ve Nüfus İstihdam, Eğitim ve Bilim, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlıkları da ilköğretim mesleki eğitim ve yetişkinler için mesleki eğitim kurumlarının faaliyetlerini daha etkili hale getirmek için kapsamlı bir analize dayalı olarak sonuçlarını çıkarmakla yükümlüdür ve bu kurumların yönetim sistemlerinde reformlar yapmak, iki ay içinde ülke hükümetine sunmak.

Burada, istihdam yaratılması ve nüfusun istihdamla tam olarak kapsanması, devlet iktidarının tüm kollarının, devlet yapılarının ve organlarının her başkanının ve girişimcilerin birincil görevidir.

Bu bağlamda, daha önce verilen görevi bir kez daha vurgulayacağım.

2026 yılına kadar ülke yönetimi, 18 yaşını doldurmuş, meslek ve zanaat sahibi olmayan vatandaşları ülkeye çekmek ve halkı serbest meslek sahibi yapmak için tüm imkanları kullanmalıdır.

Bu doğrultuda, eğitim kurumlarında eğitim ve mesleki eğitimin kalitesini yükseltecek önlemlerin acilen alınması ve işgücü piyasası için gerekli olan beceri ve zanaatların eğitimine başta gençler ve kadınlar olmak üzere nüfusun dahil edilmesi gerekmektedir.

Değerli Millet Meclisi üyeleri ve Millet Meclisi milletvekilleri!

Saygılı yurttaşlar!

Bağımsızlığın başlangıcından bu yana, Tacikistan Devleti ve Hükümeti, toplumun yaşamının önemli alanlarında – nüfusun sosyal korunması, bilim ve eğitim, sağlık ve kültür – politikasının ana ve öncelikli yönlerinden biri haline getirdi ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli tüm önlemleri almak.

Şimdi, nüfusun savunmasız gruplarını desteklemek için, ülke Hükümetine, 1 Temmuz 2023’ten 2025’e kadar, yani mevcut 512 somoni’den 836 somoni’ye, yoksul ailelere yönelik sosyal ödenek miktarını yıllık olarak artırma talimatı verildi. ayrıca bu ailelerin her bir çocuğu için bu süreye göre 34 somoniden 152 somoniye kadar ödenek ayrılmasına yönelik tedbirlerin alınması.

Ek olarak, nüfusun sosyal durumunu iyileştirmek için şunları öneriyorum:

– 1 Mart 2023 tarihinden itibaren kolluk kuvvetlerinin, askeri personelin maaşlarına %25 ve bu organların diğer çalışanlarının maaşlarına %20 zam yapılacak;

– 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren eğitim, bilim, sağlık, sosyal koruma ve burs kurumları çalışanlarının ücretlerine %20 oranında zam yapılacak;

Ayrıca 1 Temmuz 2023’ten itibaren şunları öneriyorum:

– temel emekli aylığının miktarını %20 artırmak;

– Tacikistan Cumhuriyeti “Sigorta ve Devlet Yardımları Hakkında” Kanununa göre tahsis edilen ve ödenen sigorta yardımları, yüzde 16’dan az olmamak üzere son iki yılın enflasyon oranına göre endekslenmelidir. , yani artış;

Diğer mevcut emekli maaşları, temel emeklilik oranının yüzde 20’si kadar artırılmalıdır.

Okulu ilim ve irfan, okur-yazarlık ve aydınlanma deposu, öğretmeni ise genç neslin ideoloğu ve eğitimcisi olarak görüyor ve onlara saygı duymayı en önemli hususlardan biri olarak görüyoruz.

Çünkü okul ve öğretmen olmazsa, halkın eğitim seviyesi düşer, millet cahil kalır, toplum cehalet içinde yaşar ve bunun sonucunda huzur ve istikrar, güvenlik ve huzur ve en önemlisi de toplum refaha kavuşur. devletin gelişmesi ciddi şekilde sekteye uğrayacaktır.

Bu bağlamda medeni bir milletin inşasının eğitimle başladığını bir kez daha vurguluyorum.

Dolayısıyla bilime ve eğitime sahip çıkmak, yani bu alandaki sorunları çözmek, insan kaynaklarının gelişimine yapılan bir yatırımdır.

Bu nedenle devletin ve Hükümetin sosyal politikasında, eğitim alanının düzenli bir şekilde geliştirilmesini, öğretmenlerin konumunu ve ergenler ve gençler için uygun ve daha iyi koşulların yaratılmasını öncelikli alanlardan biri olarak görüyoruz, ve sosyal sistemin bu önemli alanının gelişmesi için gerekli tüm önlemleri alıyoruz.

Bilimin ve eğitimin gelişmesi yönündeki tüm tedbirlerin uygulanmasının amacı, milletin okur-yazarlık ve aydınlanma düzeyini artırmak, eğitim ve öğretim personelinin düzeyini ve kalitesini çağın gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenli olarak iyileştirmektir.

Unutulmamalıdır ki, devletin ilerlemesi ve Anavatan’ın müreffeh geleceği, doğrudan doğruya halkın bilgi ve eğitim düzeyine bağlıdır.

Çünkü cehalet, cehalet ve hurafe insana sadece mutsuzluk getirir ve toplumun geri kalmasına, devletin iflasına neden olur.

Bu arada son otuz yılda genel eğitim kurumlarının ve öğrencilerinin sayısının iki kattan fazla arttığını, ilk ve orta mesleki eğitimin 1,6 kat arttığını ve bu eğitim kademelerindeki öğrencilerin 2014 yılında arttığını söylemek gerekir. üç buçuk kat, yüksek okullar dört kat ve öğrenciler üç kattan fazla.

2022 yılında devlet bütçesinden eğitim alanına 6 milyar 304 milyon somoni tahsis edilmiş olup, bu rakam 707 milyon somoni yani 2021 yılına göre %12,6 daha fazladır ve toplam bütçe giderlerinin yaklaşık %19’unu oluşturmaktadır.

Ülkenin devleti ve Hükümeti tarafından sağlanan imkanları kullanarak, bilim ve araştırma kurumları ve yüksek öğretim, keşifler ve icatlar yaparak, bilimsel araştırma yürütmenin yenilikçi yöntemlerini ve modern yöntemleri tanıtarak ulusal ekonomimizin daha da gelişmesine daha aktif bir katkı yapmalıdır. teknikler ve teknolojiler.

Ülke biliminin mevcut durumu, günümüz dünyasının süreçlerine uyum sağlamak ve bilim kurumlarının ve yükseköğretim faaliyetlerinin modern çağın gereklerine uygun olarak oluşturulması için etkin önlemlerin alınmasını gerektirmektedir.

Bu doğrultuda, nüfusun eğitim ve bilim, çalışma, göç ve istihdam bakanlıkları, modern mesleki eğitim programları başlatarak ve bilim ile üretimi birleştirerek öğrencilerin uygulamalı eğitimini yaygınlaştırarak nüfusun düzeyini yükseltmek için diğer bakanlıklar ve kurumlarla işbirliği yapmalıdır. ve kalite Faydalı önlemlerin uygulanması için endüstri ve bilgi ve iletişim teknolojileri ile dijital ekonomi alanlarında uzmanların eğitimi.

Aynı zamanda, mühendislik ve teknolojik bilimler eğitimi için dünyanın gelişmiş ülkeleri ile ortak üniversitelerin kurulması konusunda ülke Hükümetine özel tekliflerde bulunmak.

Saygıdeğer katılımcılar!

Bağımsızlık yıllarında 1991’de 5 milyon olan ülke nüfusu, Temmuz 2022’de 10 milyona, yani ikiye katlandı.

Sağlık hizmetlerinin düzeyini ve kalitesini ve nüfusun bunlara erişimini daha da iyileştirmek için yeni kurumların inşa edilmesi, mevcut kurumların yenilenmesi ve modern ekipmanlarla donatılması gerekmektedir.

Bu amaçla, yalnızca son iki yılda, ülke Hükümeti, ülkenin sağlık kurumlarına 1 milyar somoni’den fazla miktarda 200’den fazla modern ekipman ve cihaz sağlamıştır.

Hastaların önlenmesi ve tedavi edilmesi yönünde belirli kazanımlar ve ilerlemeler olmasına rağmen, özellikle hem devlet hem de özel tıp fakültelerinde personel eğitimi, sağlık kurumlarına yüksek nitelikli personel sağlanması ve hastalara hizmet düzeyi konusunda sorunlar devam etmektedir. halk gelişme istiyor.

Bu konuda ilaç sektörünün gelişiminin en önemli konulardan biri olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum.

Bağımsızlık yıllarında, ülke Hükümeti kadınları ve kız çocuklarını desteklemek ve toplumdaki konumlarını yükseltmek için birçok faydalı önlemi hayata geçirdi.

Şimdi, yönetim personeli dahil toplam memur sayısının yüzde 25’i, neredeyse yüzde 20’si kadın.

Ayrıca eğitim alanında %73, sağlık alanında %71, kültür alanında %47, bankacılık alanında %39, iletişim alanında %25 ve bilgi hizmetleri alanında yaklaşık %40 olmak üzere kadındır.

Cumhurbaşkanlığı hibelerinin kurulması, kadın ve kız çocuklarının ticari faaliyetlerinin genişlemesine katkıda bulundu ve aile koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra artık ülke ekonomisinin kalkınması üzerinde önemli bir etkiye sahipler.

2022 yılında 600 binden fazla kadın ve kız çocuğuna bankacılık kurumları tarafından 2018 yılına göre 2,4 kat daha fazla olan 3 milyar 400 milyon somoni tutarında kredi verildi.

Genel olarak bakıldığında son beş yılda kadınlara sunulan kredi tutarı 12,1 milyar somoni oldu.

Bahsedilen rakamlar, kadının ülke ekonomisindeki aktifliğinin açık bir kanıtıdır.

Son 21 yılda 504 binden fazla kız ve kadın her kademedeki mesleki eğitim kurumlarından mezun olarak girişimci oldu.

Bunlardan 239.000’i yüksek öğrenim gördü ve şimdi 100.000 kız daha yüksek mesleki eğitim kurumlarında okuyor.

 

Kadınların kamu ve kamu işlerine katılımını daha da genişletmeye kararlıyız çünkü onlar toplumumuzda büyük bir güç ve enerjilerine ve girişimlerine her zaman güveniyoruz.

Ayrıca, insan ırkını yarattığı, eğittiği ve mükemmelleştirdiği için kutsal bir varlık olan bir kadının – anne rolünü her zaman takdir ediyoruz.

Bağımsız Tacikistan’ın gençliği Anavatan’ın yaratıcı gücüdür ve devletin ve toplumun tüm yaşam alanlarının gelişmesinde oynadıkları rol çok değerli ve önemlidir.

Anavatan devletinin kalkınmasına ve refahına aktif olarak katkıda bulunan, ata topraklarının sınırlarını ve toprağını koruyan, vatansever ve vatansever, asil ve onursuz ve sadık oldukları için ülkemizin gençliğiyle gurur duyuyoruz. insanlar ve Tacikistan devleti.

Sporun yaygınlaşmasında asıl rolü oynayan gençlerdir ve onların zaferlerinin şerefine sevgili Tacikistan’ımızın bayrağı dünyanın farklı yerlerinde parlamaktadır.

Gençlere destek ve ilgi gösterilmesi, yaşam sorunlarının çözülmesi ve bu stratejik ulusal kaynağın Anavatan’ın refahı ve ilerlemesi için doğru ve akıllıca kullanılması ve toplumun güvenlik ve istikrarının sağlanması, özellikle dikkat edilen en önemli konular arasındadır. Ülkenin Hükümeti, çünkü Tacikistan genç bir ülkedir.

Bu yıl, “2022-2026 için Tacikistan Cumhuriyeti’nde Gençlerin Sosyal Gelişimine Yönelik Ulusal Program”ı ve “2023-2027 için Vatanseverlik Eğitimi ve Tacik Gençlerinin Ulusal Kimliğini Güçlendirmeye Yönelik Devlet Programı”nı kabul ettik.

Bu bağlamda, gençlikle ilgili yerel çalışma programlarının kabul edilmesi için Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından bölge ve il ve ilçelerin devlet gücünün yürütme organları ile birlikte pratik önlemler alınması gerekmektedir.

Değerli milletvekilleri!!

Ülkenin istikrarlı ve hızlı kalkınması, özellikle ülkenin uzun vadeli ve orta vadeli stratejilerinin, programlarının uygulanması, bunların yasal temellerinin zamanında ve niteliksel olarak sağlanmasını gerektirmektedir.

Bu görev, başta ülke parlamentosu olmak üzere yasa koyucu organların faaliyetlerini tamamen güçlendirmesini gerektiriyor.

Önümüzde duran görevler, kanunların zamanında, eksiksiz ve yüksek kalitede kabul edilmesi için Oli Meclisi’nin faaliyetlerinin daha da güçlendirilmesini gerektirmektedir.

Bu konu da, yasama başlatma ve yasayı uygulama hakkına sahip özneler de dahil olmak üzere, parlamentonun diğer yasa koyucu organlarla sürekli işbirliğini gerektirmektedir.

Halkla ilişkilerin daha da gelişmesi, bu ilişkilerin öznelerinin adli güvencelerinin güçlendirilmesi dikkate alındığında, yargı organlarının faaliyetlerinin sürekli olarak güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle, Yargıtay ve Yüksek Ekonomi Mahkemesi’nin mevcut eksiklikleri ve eksiklikleri giderecek etkili tedbirler alması, personeli uygun şekilde seçmesi ve görevlendirmesi, hakimlerin nitelik ve mesleki eğitim düzeylerinin artırılması gerekmektedir.

Bugün terörist ve aşırılık yanlısı gruplar, vatandaşları kendi saflarına çekmek ve saflarına çekmek için modern bilgi teknolojilerini kullanıyor ve deneyimsiz ve cahil gençleri aşırılık yanlısı fikirlerle yanıltıyor.

Bu açıdan bakıldığında, ilgili makamların terör ve aşırılık yanlısı tehlikelerin tespiti ve önlenmesi yönündeki faaliyetlerin koordinasyonunu açıklayıcı faaliyetleri güçlendirerek daha da genişletmeleri, gençlerin aşırılık yanlısı eğilimlere yönelmelerini engellemeleri ve onlara telkin etmeleri gerekmektedir. halka ve vatana sadakat ve genel insani değerlere saygı ruhu içinde yetiştirmektir.

Bu bağlamda, aşırılık yanlısı ve terör niteliğindeki suçlar ile bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıyla işlenen suçların önlenmesi amacıyla tek bir bilgi merkezinin kurulması gerekmektedir.

Bu nedenle, Başsavcılık, Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi ve İçişleri Bakanlığına, diğer bakanlıklar ve dairelerle birlikte, söz konusu merkezin kurulması konusunu incelemeleri ve önerilerini ülke Hükümetine sunmaları talimatı verilmiştir.

 

Silahlı Kuvvetler saflarında hizmet, genç erkekler için bir gençlik okulu olarak kabul edilir, askeri personeli vatanseverlik ve vatanseverlik, öz farkındalık ve öz farkındalık ruhu içinde eğitmek ve onlara iyi hizmet koşullarının yanı sıra uygunluk sağlamak. askeri düzenlemelerin gereklilikleri, ülkenin savunma politikasının en önemli yönü olarak kabul edilir.

Modern dünyanın karmaşık durumu, Silahlı Kuvvetlerin modernizasyonunu ve donatılmasını hızlandırmak, askeri hazırlığı artırmak ve ülkenin savunma kapasitesini güçlendirmek için bizi gerekli ek önlemleri uygulamaya zorluyor.

Bu nedenle, ülke Hükümeti, Savunma Bakanlığı ve diğer askeri yapılar, ülkenin savunma kapasitesini artırmak için Milli Savunma Konseptini geliştirmek ve sunmakla yükümlüdür.

Sayın temsilciler!

Günümüzde jeopolitik süreçler hala karmaşık ve karmaşık olup, muhalefet ve çatışmaların büyümesine, rekabetin yoğunlaşmasına ve ülkelerin dünyanın farklı bölgelerinde nüfuzlarını genişletme çabalarına yol açmıştır.

Bu durum benzeri görülmemiş güvenlik tehdit ve risklerine yol açmış ve genel olarak uluslararası ilişkilerin temel yapısını ciddi şekilde etkilemiştir.

Bu gibi durumlarda Tacikistan, ulusal çıkarlarını sağlamak ve geleneksel değerlerini korumak için dengeli ve kontrollü bir dış politika izlemeye devam etmektedir.

Bu bağlamda devletimiz, “açık kapı” dış politikası temelinde, tüm dünya ülkeleri ile ikili ve çok taraflı dostane ilişkileri, karşılıklı yarar sağlayan ve yapıcı işbirliğini genişletmeye ve geliştirmeye kararlıdır.

2022’de Tacikistan, dünyanın çoğu ülkesiyle diplomatik ilişkilerin kurulmasının otuzuncu yıldönümünü kutladı.

Aktif ilişkilerin sürdürülmesi ve stratejik, geleneksel ve güvenilir ortaklarla ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi dış politikamızın önemli bir yönüdür.

Aynı zamanda, Orta Asya bölgesinde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması ve iyi komşuluk, güven ve kalıcı dostluk ruhunun güçlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Tacikistan, Birleşmiş Milletler, Bağımsız Devletler Topluluğu, Şanghay İşbirliği Örgütü, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Teşkilat gibi uluslararası ortaklarla işbirliğini sürdürecektir. İslam İşbirliği ve diğer çok taraflı kuruluşların aktif üyesi olarak.

Bu süreçte uluslararası finans kuruluşları ve diğer kalkınma ortakları ile işbirliğimiz üst düzeydedir ve yaygınlaştırılmaya devam edecektir.

Gelecekte Tacikistan, terörizm, aşırılıkçılık, sınıraşan organize suçlar, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, siber suçlar ve bunların sonuçlarına uyum sağlama gibi uluslararası toplumun acil sorunlarının çözümüne değerli bir katkı yapacaktır. iklim değişikliği ve sonuçlarının ortadan kaldırılması.

Uluslararası sorunların ve bölgesel ihtilafların diyalog yoluyla çözülmesini ve bu süreçte Birleşmiş Milletler’in kilit rolünün güçlendirilmesini destekliyoruz.

Tacikistan’ın su ve iklim ile ilgili sorunların çözümünde uluslararası düzeyde inisiyatif sahibi bir ülke olarak kabul edilmesi bir memnuniyet sebebidir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu yıl 14 Aralık’ta Tacikistan’ın önerdiği 2025’i “Uluslararası Buzul Koruma Yılı” ve 21 Mart’ı “Dünya Buzul Günü” ilan etmeye oybirliğiyle karar verdi.

Bu karara göre, Birleşmiş Milletler çerçevesinde buzulların korunması için uluslararası bir hedef fon oluşturulacak.

Ülkemizin su ve iklim konularındaki beşinci küresel girişiminin küresel ölçekte hayata geçecek olması hepimiz için gurur ve onur kaynağıdır.

Gerçekten de, bu kararın kabul edilmesi, uluslararası toplumun en büyük içme suyu kaynaklarını korumak için gerekli ortak önlemleri alma fırsatına sahip olacağı küresel ölçekte önemli ve tarihi bir adımdır.

Bu vesileyle, Tacikistan’ın bu girişimini destekleyen tüm ülkelere, Birleşmiş Milletler yapılarına ve diğer uluslararası ve bölgesel kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu önemli ve tarihi kararının kabulü vesilesiyle bir kez daha asil Tacikistan halkını en içten dileklerimle kutluyorum.

Sevgili yurttaşlar!

Sevgili Millet Meclisi üyeleri ve Millet Meclisi milletvekilleri!

Burada ülkenin son yıllarda kaydettiği ekonomik ve sosyal ilerleme ve kazanımlar ile toplum ve devlet hayatında çözülmesi gereken sorunlar ve meseleler anlatılmış ve bunları aşmak için görevler de belirlenmiştir.

Ancak özverili ve dürüst çabaların, halka ve Vatana karşı yüksek sorumluluk bilincinin, yapıcı eylem ve girişimlerin bizi yüce hedeflerimize yaklaştıracağını vurguluyorum.

Asil, gururlu, vatansever, iradeli ve çalışkan halkımızın her türlü iyiliği yapabileceğine ve tüm sorunların üstesinden geleceğine, sevgili Tacikistan’ımızı daha da müreffeh, güzel ve gelişmiş hale getireceğine ve bugünden daha iyi yaşam koşulları sağlayacağına inanıyorum. .

Burada her birimizin – devlet yapılarının ve organlarının başkanları ve tüm memurların – bir sorumluluğu var ve sevgili Tacikistan halkına dürüst ve sadakatle hizmet etmekle yükümlüyüz.

Yani daha çok çalışmalı, vatanımızın kalkınması ve refahı için tasarlanan yaratıcı program ve planları zamanında ve kaliteli bir şekilde tamamlamalıyız.

Vatansever ve vatansever olmalıyız ve asla unutmamalıyız ki sıcak bir vatanseverlik duygusu ve yüksek bir milliyetçilik duygusu, devletin ve toplumun kalkınmasının ana unsuru ve en önemli yoludur.

Yani her birimiz “vatanseverlik” ve “gelişme” kavramlarını günlük faaliyetlerimizin sloganı haline getirmeye devam etmeliyiz.

Ayrıca, sevgili Tacikistan’ımızın bağımsızlığını ve özgürlüğünü ve kazanımlarını – barış ve huzuru, siyasi istikrarı ve ulusal birliği korumak, toplumun her asil ve onurlu bireyinin ve vatanseverinin insanlık görevi, yurttaşlık görevi ve inanç misyonu olmalıdır. .

Tüm bilgi, birikim, beceri ve çabalarımızı egemen devletimizin ve ata vatanımızın kalkınmasına yönlendirmeye, aziz ülkemizi kalkındırmaya ve gelecek nesillere müreffeh bir miras bırakmaya devam etmeliyiz.

Tacikistan’ın tüm asil halkına, halkın temsilcilerine ve saygıdeğer katılımcılara, her birinize mutluluk, başarı ve refah diliyorum!

Her zaman gururlu ve başarılı olun sevgili yurttaşlar!

kaynak:http://www.president.tj/node/29823

REKLAM ALANI