Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan, Mariupol’daki Tahliyelere İlişkin “Denizden Destek” Açıklaması

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan, Mariupol’daki Tahliyelere İlişkin “Denizden Destek” Açıklaması
REKLAM ALANI
03.04.2022
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan, Mariupol’daki Tahliyelere İlişkin “Denizden Destek” Açıklaması
02.04.2022
Haberin Fotoğrafları

 

ana.jpg
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna’daki çatışmaların ardından yaşanan son gelişmelere yönelik gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Son dönemde Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı telefon görüşmelerine yönelik soru üzerine Bakan Akar, sürecin başından itibaren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüğünü belirtti.

Kendisinin de Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla birçok kez telefonda görüştüğünü, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile ayrıca İstanbul’da bir araya geldiğini aktaran Bakan Akar, daha fazla can kaybının yaşanmaması, huzur ve istikrar için bir an evvel ateşkes ilanının önemine vurgu yaptı.

Ateşkesin ivedilikle sağlanmasının ve tahliye koridorlarının emniyetle işletilmesinin gerekliliğini dile getiren Bakan Akar, “Türkiye olarak Ukrayna halkına insani yardım sağlamaya devam ediyoruz. Tahliyeler konusunda da Türkiye üzerine düşen desteği veriyor. Ukrayna halkına desteğimiz devam edecektir.” diye konuştu.

Türklerin de bulunduğu Mariupol’deki tahliyelere yönelik soru üzerine Bakan Akar, şunları söyledi:

“Özellikle Mariupol’deki sivil ve yaralı Türk ve diğer ülke vatandaşlarının denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ve Ukrayna makamları ile koordinelerimiz sürüyor. Tahliyelere destek sağlanması konusundaki talebimizi hem Rusya’nın Ankara’daki Askerî Ataşesi’ni Bakanlığımıza çağırarak ilettik hem de Moskova’daki Askerî Ataşemiz Rus makamlarına iletti. Bunun yanı sıra söz konusu talebimize ilişkin Ukrayna’nın Ankara’daki Askerî Ataşesi’ne de bilgi verildi. Ayrıca, Ukrayna’daki Ataşemiz tarafından Ukraynalı makamlarla koordine kuruldu.”

DENİZ TRAFİĞİNDE SORUN YOK

Karadeniz’de sürüklenen mayınlara yönelik alınan tedbirlere ilişkin soru üzerine Bakan Akar, “Bu tehlikenin kimseye zarar vermeden ortadan kalkması için çalışıyoruz. Bu kapsamda Karadeniz’de deniz karakol uçağı, helikopter, İHA ile havadan; mayın avlama gemisi ve karakol gemileri ile denizden olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetlerimiz devam ediyor.” yanıtını verdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait mayın avlama gemilerinin, deniz karakol uçaklarının teyakkuz halinde olduğunu vurgulayan Bakan Akar, “Alınan her ihbar anında değerlendiriliyor ve gereği yapılıyor. SAS timlerimiz yüksek hazırlık durumuna geçirildi.” dedi.

Sürüklenen mayınlara yönelik gerekli tedbirlerin alındığını aktaran Bakan Akar, “Deniz trafiğinde herhangi bir sorun söz konusu değil.” diye konuştu.

İnsani yardım götürdüğü Ukrayna’daki Borispol Havaalanında kalan Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki A400M nakliye uçağının durumuna ilişkin soru üzerine de Bakan Akar, “Uçaklarımızın emniyeti, tahliyesi ve bakımlarının yapılması konusunda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyor, uçaklarımızın bir an önce intikalini gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Bakan Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen Türk gemilerinin de ivedi ve emniyetli bir şekilde tahliyesi konusunda hem Rusya hem Ukrayna taraflarıyla temasları sürdürdüklerini de açıkladı.

 

kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/242022-15335

 

 

REKLAM ALANI