Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Moskova Beyannamesi Azerbaycan-Rusiya ortaklığını ittifak düzeyine yükseltecek”

Milletvekili Meşhur Memmedov , “Moskova Beyannamesi Azerbaycan-Rusiya ortaklığını ittifak düzeyine yükseltecek”
REKLAM ALANI
25.02.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu üyesi Milletvekili Meşhur Memmedov, “Moskova Beyannamesi Azerbaycan-Rusiya ortaklığını ittifak düzeyine yükseltecekdir,” diye – tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan Cumhurbaşkanı sayın İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı sayın Vladimir Putin arasında Kremlin’de yapılan görüşmede imzalanan Moskova Beyannamesi, iki ülke arasındaki üst düzey ilişkilerin bir göstergesidir. Böylece, devlet başkanının dediği gibi, zamana meydan okuyan Rusiya-Azerbaycan ilişkileri daha da güçleniyor. Bu bağlamda imzalanan Moskova Beyannamesi ülkelerimiz arasındaki dostluk, iyi komşuluk ve müttefiklik ilişkilerinin güçlendirilmesine hizmet edecektir.

Rusya ve Azerbaycan arasındaki işbirliğinin 30 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve bu iki ülkenin, Azerbaycan ve Rus halklarının sadece sınırlarla değil, aynı zamanda tarihi, siyasi, kültürel ve sosyal bağlarla da birbirine bağlı olduğunu belirtmek isterim.

Elbette bu iki halk ve devlet arasındaki ilişkiler sadece sınıra değil, dostluk ve işbirliğine de dayanmaktadır. Belge ayrıca karşılıklı toprak bütünlüğünün tanınmasını, egemenliğin korunmasını, bağımsızlığın kabul edilmesini, içişlerine karışmamayı vb. not alınmış. Elbette Moskova Beyannamesi Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve güvenliği için bir başka destektir. Belgede, her iki ülkenin de bağımsız bir dış politika izlediği ve müttefik ilişkilerine zarar verebilecek eylemlerden ve birbirlerine karşı eylemlerden kaçınmayı taahhüt ettiği vurgulanıyor.

Eski Dağlık Karabağ ihtilafını sona erdiren 10 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklama ile 11 Ocak 2021 ve 26 Kasım 2021 tarihli üçlü açıklamaların hükümlerinin uygulanmasının önemine dikkatinizi çekmek isterim. Her iki ülke de kendi topraklarında bulunan herhangi bir kuruluş veya bireyin diğer tarafın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne karşı faaliyetlerini engellemeyi taahhüt eder. Azerbaycan bu taahhütleri yerine getirmek için diplomatik ve siyasi çabalarını artırıyor. Bu üçlü açıklamanın ve müteakip Moskova, Soçi ve Brüksel’deki toplantıların ana formatı, Ermenistan’ın taahhütlerinin yerine getirilmesine dayanmaktadır. Lakin Ermenistan hala bu yükümlülüklerini yerine getirmiyor.
Moskova Beyannamesinin tüm hükümlerinin Azerbaycan’ın ulusal çıkarları için olduğunu vurgulamak isterim. Şuşa Beyannamesinde olduğu gibi, Moskova Beyannameside Azerbaycan’ın bağımsızlığı, egemenliği ve güvenliği için bir başka destektir. Moskova Beyannamesi Azerbaycan-Rusya ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ederken, Azerbaycan ile Rusya arasındaki ortaklığı karşılıklı ittifak düzeyine çıkaracağına eminiz.

REKLAM ALANI