Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bayrağımız işitilen sesimiz, duyulan nefesimiz, gurur kaynağımızdır,” ÖZEL

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bayrağımız işitilen sesimiz, duyulan nefesimiz, gurur kaynağımızdır,” ÖZEL
REKLAM ALANI
06.11.2022
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Bayrağımız işitilen sesimiz, duyulan nefesimiz, gurur kaynağımızdır,”– Diye tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 17 Kasım 2009 tarihinde imzalanan kararnameye göre, 9 Kasım ülkede Ulusal Bayrak Günü olarak kutlanmaktadır. Ulusal bayrak gününün kutlanması, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin tarihi ile ilgilidir. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin üç renkli Devlet Bayrağı ilk kez 9 Kasım 1918’de Bakü’de hükümet toplantısında kabul edilmiş, toplantının yapıldığı Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu binası üzerinde dikilmiş ve Nisan 1920’ye kadar devlet statüsünde kalmıştır.

Evet, ünlü Azerbaycanlı düşünür Eli Bey Hüseynzade, 20. yüzyılın başında milli bağımsızlık ideolojimizin üç temel ilkesini oluşturan ve milli bayrağın üç rengiyle ifade edilen “Türkçülük, modernite ve İslamcılık” formülünün yazarıdır.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin üç renkli Devlet Bayrağı, 17 Kasım 1990 tarihinde Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı, halkımızın Ulu Önderi Haydar Aliyev’in başlattığı ve yönettiği oturumda Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Devlet Bayrağı olarak kabul edildiğini belirtmek isterim.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Azerbaycan SSC Yüksek Sovyeti önünde – üç renkli bayrağın Azerbaycan’ın resmi devlet sembolü olarak tanınmasına ilişkin bir dilekçe sundu.

5 Şubat 1991’de bu dilekçe incelendi ve Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Kurulu “Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağı Hakkında Kanun”u kabul etti ve yeniden Devlet Bayrağı ilan etti. Evet, daha sonra ulusal lider bu konuda şunları söyledi: “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi tarafından alınan kararların Azerbaycan Cumhuriyeti’nin çalışmaları üzerinde büyük etkisi olduğu kanaatindeyim ve Azerbaycan liderliği bu tür birkaç karar almak zorunda kaldı.

Bu bayrak Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinde 17 Kasım 1990’da ve 5 Şubat 1991’de ise Azerbaycan Cumhuriyeti’nde dalgalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasasının 75. Maddesine göre, her bir vatandaş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin devlet sembollerine – bayrak, arma ve marşa – saygı göstermek zorundadır. Devlet sembollerine saygısızlık gösterilmesi, kanunla belirlenen sorumluluğa yol açar.

“Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Bayrağının Kullanımına İlişkin Kurallar Hakkında” bu alandaki yasal çerçeve, 8 Haziran 2004 tarihli Azerbaycan Cumhuriyeti Kanunu ile geliştirilmiştir.

Elbette, en kutsal sembollerden biri olan bayrak, bir milletin varlığının ispatı, bağımsız bir devlete sahip çıkmak kabiliyetinin ana göstergesidir.

Ulu Önder Haydar Aliyev’in bayrakla ilgili söyledikleri, devletine ve özelliklerine ne kadar önem verdiğini bir kez daha kanıtlıyor: “Marşımızı ve bayrağımızı kendimiz kadar sevmeliyiz. Çünkü bu bizim vatanımıza, milletimize ve devletimize olan vefanın, sevginin ve muhabbetin simgesidir.”

“Azerbaycan’ı seven, Azerbaycan’ın bağımsız bir devlet olmasını isteyen, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtuluşunu isteyen, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü isteyen herkes bu bayrak altında birleşmelidir.”

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in bayrakla ilgili söylediği gibi, Bayrağımız işitilen sesimiz, duyulan nefesimizdir. Bizim bayrağımız gurur kaynağımızdır. Şunu belirtelim ki, Azerbaycan Cumhuriyeti bağımsızlığını kazandıktan sonra Azerbaycan Devlet Bayrağı, milli egemenliğin sembolü olarak ülkemizin tüm vatandaşları için devletimizin kutsal sembollerinden biri haline gelmiştir. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin bir yadigarı olan bu bayrak, özgürlük ideolojisine, ulusal ahlaki değerlere ve evrensel ideallere bağlılığımızı göstermektedir.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI