Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Devlet başkanı Tacikistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

Devlet başkanı Tacikistan Cumhurbaşkanı ile görüştü
REKLAM ALANI
27.08.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet başkanı Tacikistan Cumhurbaşkanı ile görüştü

2023
Tacikistan Cumhurbaşkanı’nın Astana ziyaretinin programı, dar formatta üst düzey görüşmelerle açıldı.

 

 

 

 

 

Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev, bu ziyaretin ikili işbirliğinin güçlendirilmesi açısından önemine dikkat çekti.

– Ziyaretiniz, kardeş devletlerimiz arasında gerçek anlamda dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Haklı olarak ülkelerimiz arasında stratejik ortaklık ve müttefiklik ilişkilerinden bahsediyoruz. Astana’daki Tacik Kültür Günleri’nin açılışını yapmak üzere gelmeniz çok şey anlatıyor” dedi Kazakistan Cumhurbaşkanı.

Buna karşılık Emomali Rahmon da sıcak karşılama için teşekkür etti.

– Davetiniz, sıcak karşılamanız ve misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim sevgili Kassym-Jomart Kemelevich. Tacikistan lideri, öncelikle bugün sizinle ilişkilerimizin durumu ve beklentilerinin yanı sıra uluslararası ve bölgesel konuları tartışmak istediğimi belirtti.

 

 

 

Daha sonra iki ülkenin heyet üyelerinin katılımıyla görüşmelere devam edildi.

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın Tacikistan ile dostane ilişkilere son derece değer verdiğini vurguladı.

– Özellikle Kazakistan’daki kardeş Tacik halkına karşı sıcak duygular besliyorlar. Kazakistanlılar modern Tacikistan’ı daha iyi tanımak istiyor, Tacik halkının zengin kültürünü daha iyi anlamaya çalışıyor. Bu nedenle, bu tür büyük ölçekli etkinlikleri organize etme yönündeki zamanında girişiminiz, Kazakistan sakinleri ve misafirlerinden olumlu tepkiler aldı. Cumhurbaşkanı, bu dönüm noktası niteliğindeki etkinliğin ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yıldönümünde gerçekleşmesinin sembolik olduğunu söyledi.

 

 

 

 

Devlet başkanı, su ve enerji kompleksindeki etkileşim de dahil olmak üzere her alanda ikili ilişkilerin dinamik gelişimine dikkat çekti.

– Su ve enerji sektöründe, özellikle Kazakistan’a su ve elektrik tedarikiyle ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin zamanında alınan kararlar için size ve genel olarak Tacik tarafına minnettarız. Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın ziyaretiniz sırasında mutabakata vardığımız tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurguladı.

Kazakistan lideri, Emomali Rahmon’un Mayıs ayında Kazakistan’a yaptığı ziyaret sırasında imzalanan Kazakistan ile Tacikistan arasındaki Müttefik İşbirliği Bildirgesi’nin başarıyla uygulandığına dikkat çekti. Devlet Başkanımızın açıklamasına göre, bu yılın 6 aylık sonuçlarına göre ticaret ciromuz 500 milyon doları aşarken, karşılıklı ticaret hacminin de 2 milyar dolara çıkarılması planlanıyor.

 

 

 

 

Tacikistan Cumhurbaşkanı da ikili işbirliğinin durumunu son derece takdir etti.

– Tacikistan Kültür Günleri’nin ve ülkemizin tarım ve sanayi sektörlerine ait ürünlerin Astana, Almatı ve Çimkent’te sergilenmesi ve sergilenmesinde gösterilen ilgi ve destekten dolayı çok müteşekkiriz. Bu olayları Tacik-Kazak ilişkilerinin, stratejik ortaklığın ve ittifakının istikrarlı gelişiminin bir başka tezahürü olarak görüyoruz. Diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 30. yıl dönümü olan devletlerimiz açısından bu yıl düzenlenmesi anlamlıdır. Bugün ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin karşılıklı anlayış, karşılıklı saygı ve güven düzeyinin yüksek olması memnuniyet vericidir. Emomali Rahmon, daha fazla genişlemenin Tacikistan’ın dış politikasının mutlak önceliği olmaya devam ettiğini söyledi.

Görüşmede ticaret, ekonomi, ulaştırma ve lojistik, tarım, enerji, finans, kültür ve insani alanlarda daha fazla işbirliğinin olanakları tartışıldı.

geri gelmek geri gelmekheyecan Facebook

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-provel-peregovory-s-prezidentom-tadzhikistana-257850

 

 

REKLAM ALANI