Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ı kabul etti
REKLAM ALANI
08.04.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ı kabul etti

“Bir antlaşma olacaksa Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerekmektedir”

Fotoğraflar

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’ı makamında kabul ederek görüştü. Nuland’ı Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun karşıladı.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland ile önce baş başa sonra da heyetler arası görüşmede çeşitli konuları ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında kendi pozisyonlarını detaylı bir şekilde aktardıklarını ifade ederek adada verilen mücadeleyi hatırlattı ve eğer adada bir antlaşma olacaksa Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini ilettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitlik ve uluslararası statünün kabul edilmediği bir yapıda Kıbrıs Türkü’nün adadaki varlığının tehlikeye girebileceğini ilettiklerini ve Kıbrıs Türk halkının asla 1974 öncesine dönmek istemediğini, detayları ve gerekçeleriyle aktardıklarını vurguladı.
İki tarafın çeşitli konularda iş birliği yapmasına her zaman destek verdiklerini de Nuland’a aktardıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, güven artırıcı önlemlerin Güney Kıbrıs’ın egemenliğinin Kuzey Kıbrıs’a yayılması noktasındaki önerilerin kabul edilemeyeceğine işaret etti.

“Güven yaratıcı önlemlerin mutlaka iki tarafın otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerek”

Cumhurbaşkanı Tatar, güven yaratıcı önlemlerin mutlaka iki tarafın otoritesine zarar vermeyecek şekilde ileriye götürülmesi gerektiğini, gerekçeleriyle aktardıklarını anlattı.
Nuland’a, statüsü yükselen Doğu Akdeniz’de dengelerin korunmasının önemini de aktardıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmede ada etrafındaki zenginliklerin paylaşımında Kıbrıs Türklerinin de söz hakkı olmasının önemine değinerek bir ortak komitede ada etrafındaki zenginliklerin paylaşılması noktasında birlikte hareket etmesi gerektiğini, bunun insan hakları bağlamında da en doğru yöntem olduğunu aktardıklarını söyledi.

“Enerji konusu gündeme geldi”

Cumhurbaşkanı Tatar, adanın en büyük sıkıntılarından biri olan enerji konusunun da görüşmede gündeme geldiğini aktararak bunun yegâne ve sürdürülebilir çözüm boyutunun, adanın enterkonnekte sisteminin Türkiye Cumhuriyeti üstünden AB sistemine bağlanması yönündeki yaklaşımına işaret etti.

Ülkede en büyük zenginliğin güneş olduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, solar enerjinin önünün açılması, güneş enerjisinin daha etkin kullanılabilmesi için zaten var olan Kıbrıs’taki enterkonnekte sistemin, Türkiye Cumhuriyeti üzerinden AB enterkonnekte sistemine bağlanmasının, tüm adanın daha kaliteli ve maliyeti düşük enerji almasını sağlayacağını söyledi.
ABD’nin bu konuda değerlendirme yapmasının önemini ifade ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar; Kıbrıs Türk halkının barış, huzur ve güvenlik içerisinde varlığını sürdürmesi ve resmi görüşmelere geçilebilmesi için egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün kabul edilmesi gerektiğini, gerekçeleriyle anlattığını aktararak Nuland’a ziyareti için teşekkür etti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar’ın perspektifini dinleme şansı elde ettiğini belirterek Amerika’nın iki bölgeli, iki toplumlu federal çözüme verdiği desteği yinelediklerini kaydetti.

Nuland Cumhurbaşkanı Tatar’la görüşmesinde, Amerika Birleşik Devletleri’nin desteklediği bazı iki toplumlu projelerle ilgili konuşma fırsatı bulduklarını da dile getirerek Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konusunu değerlendirdiklerini de söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland’a müsteşar yardımcısı Erika Olson ve ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Judith Garber eşlik etti.

 

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-amerika-birlesik-devletleri-disisleri-bakanligi-mustesari-victoria-9630

 

REKLAM ALANI