Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle mesaj yayımladı:

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle mesaj yayımladı:
REKLAM ALANI
06.12.2022
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü nedeniyle mesaj yayımladı:

“Kıbrıs Türk halkının geleceğini tesis etmek, en büyük doğal kaynağımız olan toprağımızı ve tarımsal üretimimizi korumaktan geçmektedir”
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Tatar’ın mesajı şöyle;

“Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği tarafından, 2002’de toprağın insan sağlığı ve doğal hayatın devamı üzerindeki önemine dikkati çekmek amacıyla 5 Aralık’ın, Dünya Toprak Günü olarak kabul edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu’nda, Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) talebi doğrultusunda aynı tarih olan 5 Aralık’ın Dünya Toprak Günü olarak resmen kabul edilmesiyle birlikte biz de her sene bu önemli günde toprağın insan yaşamındaki önemine dikkati çekerek gelecek nesillere bunu aktarıyoruz.

Kısıtlı tarımsal arazilerimiz nedeniyle atılması gereken zaruri adımları ivedilikle atmaya başlamalı, yatay büyüme yerine dikey büyümeyi hızlı bir şekilde gündemimize getirmeliyiz. Dikey büyümeyi gündemimize getirirken tarıma elverişli ve verimsiz arazilerimizin tespiti, doğru ve ivedi bir yöntem olacaktır. Tarımsal anlamda kıymetli olan arazilerimize sahip çıkabilmek adına, en büyük doğal kaynağımız olan toprağımızı ve buna bağlı olarak tarımsal üretimimizi korumak, Kıbrıs Türk halkının geleceğini tesis edecektir.

5 Aralık Dünya Toprak Günü’nü kutladığımız bu günde Asrın Projesi’nin önemi bir kez daha gün yüzüne çıkmaktadır. Kıt su kaynakları ile hayatını idame ettirmeye çalışan Kıbrıs Türk halkı, Asrın Projesi’yle geleceğine ümit ile bakmakla beraber, erkenci iklime sahip ülkemizde niş tarım ürünlerinin ve ikinci hasat yapabilecek ürünlerin, gelecekte üretilme ümidi elverişli duruma gelmiştir.

Bu bağlamda Su Temin Projesi, Toros Dağları’nın suyunun Akdeniz’den boru ile geçirilerek KKTC topraklarına taşınması projesi bizim için nefes borusu olmaktadır. KKTC’ye yılda 75 milyon m³ su ulaşacak şekilde hazırlanan projenin, Kuzey Kıbrıs’ın 50 yıl boyunca kullanma ve içme suyu ihtiyacını karşılaması öngörülmektedir. Projenin gerçekleşmesiyle ortaya çıkan farkındalıkla yerel kaynakların da korunması, halk tarafından benimsenir hale gelmiştir. Verimli topraklarımızla üretimimizi perçinlemek ve geleceğimizi emin adımlarla tasarlamak adına, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile gerçekleştirilen Su Temin Projesi, toprağımıza gösterdiğimiz bağlılığımızın ve geleceğimize sahip çıktığımızın ispatıdır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin sahip olduğu topraklar, Kıbrıs Türk halkının ada üzerindeki varlığının yegâne sebebidir.”

Dosya Adı

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-5-aralik-dunya-toprak-gunu-nedeniyle-mesaj-10497

 

 

REKLAM ALANI