Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

ALMANYA’NIN BAVYERA EYALETİ BAŞBAKANI SÖDER, BENZİNDE KDV İNDİRİMİ İSTEDİ VE EKONOMİSTLER KARŞI ÇIKTI!

ALMANYA’NIN BAVYERA EYALETİ BAŞBAKANI SÖDER, BENZİNDE KDV İNDİRİMİ İSTEDİ VE EKONOMİSTLER KARŞI ÇIKTI!
REKLAM ALANI
09.11.2021
A+
A-

ALMANYA’NIN BAVYERA EYALETİ BAŞBAKANI SÖDER, BENZİNDE KDV İNDİRİMİ İSTEDİ VE EKONOMİSTLER KARŞI ÇIKTI!

Bavyera eyaleti Başbakanı Markus Söder, artan benzin ve enerji fiyatlarına karşı tüketiciyi korumak için KDV oranının yüzde 7’ye düşürülebileceğini gündeme getirdi. Ancak ekonomistler, daha düşük vergilerin, petrol şirketlerini fiyatları daha güçlü bir şekilde artırmaya teşvik edeceğini söyleyerek karşı çıktı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Söder, “Artan benzin fiyatını dikkate aldığımızda, KDV’yi geçici olarak indirimli orana düşürmeyi düşünmeliyiz” dedi.

Almanya’da benzine yüzde 19 KDV uygulanıyor. Ancak bazı gıda ürünleri, kitap ve toplu taşıma biletlerinden yüzde 7 oranında indirimli KDV alınıyor. Söder, benzin fiyatlarındaki artışın duruncaya kadar geçici olarak KDV indiriminin benzine de uygulanabileceğini ifade etti.

EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI

Almanya’nın en büyük otomobil kurumu ADAC’ye göre geçen hafta, benzin fiyatı yıllık en yüksek seviyeye ulaştı. Buna göre bir litre Süper E10 fiyatı, önceki hafta 1.675 Euro iken geçen hafta ülke çapında ortalama 1.680 Euro’ya yükseldi. Böylelikle son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Federal İstatistik Dairesi ise enerji fiyatlarının da son bir yıl içinde yüzde 18.6 oranında arttığını açıkladı. Ancak ekonomi uzmanları Markus Söder’in, KDV indirimi önerisine karşı çıktı.

Ekonomistler, yalnızca vergi indiriminin otomatik olarak daha düşük yakıt fiyatlarına yol açmayacağını belirtti. Daha düşük vergilerin, petrol şirketlerini fiyatları daha güçlü bir şekilde artırmaya teşvik edeceği ve onların faydalanacağı kaydedildi.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL-ALMANYA

REKLAM ALANI